Abonnement til ledere

Abonnement til studerende

Professionel kommunikation eller demokratisk nedtur? (Ledelse Mandag)

5. december 2011

Tags: , , ,

Spindokter interview

Politik er blevet en profession. Vi har en hær af spindoktorer og politiske kommentatorer. Når en politiker (underforstået: en toppolitiker, for toppolitikerne er stort set de eneste, vi ser og hører i medierne) udtaler sig, er det hele nøje planlagt – af spindoktorer, journalister og kommunikationsstrateger. Nogle af disse er veluddannede, andre er halvstuderede røvere. Alle husker endnu, da Bertel Haarder gik amok for åben TV-skærm, angiveligt fordi han fik stillet et spørgsmål, der ikke var aftalt på forhånd mellem journalisten og Bertel Haarders spindoktor. Hvad er det iøvrigt for en politikertype, der på den ene side vil befinde sig på ministerniveau, men som ikke kan føre en selvstændig samtale med en journalist? Er det den slags ministre, vi har brug for?

Forud for det konkrete interview med eller den konkrete udtalelse fra en politiker har politiske kommentatorer i medierne forklaret vælgerne, befolkningen, lytterne, seerne, hvad man kan og eventuelt bør forvente, at politikeren vil sige. Og efterfølgende kommenterer kommentatorerne dels sig selv og dels den politiske leders udtalelser. Undertiden bliver interviewet med politikeren afbrudt, således at der bliver ekstra tid til at lytte til kommentatorens udlægning af det sagte. Det betyder, at seeren og lytteren ikke får mulighed for at se eller høre hele interviewet med politikeren! Kommentatoren er vigtigere end den interviewede (hoved)person. Det er en bizar og grotesk udvikling.

Ét af lagene i dette hedder, at kommentatorerne interviewer hinanden, dels om, hvad der kan forventes, dvs. hvilke forventninger, som de hver især har, og dels efterfølgende om, hvad der blev sagt, og hvad der ikke blev sagt, og hvordan det hele skal forstås. Igen: Den menige vælger forstår selvfølgelig intet selv. Det er en grufuld udvikling. Man kan håbe, at befolkningen til sidst ser, hvor grotesk og meningsløs hele dette cirkus af meningsmageri er. Det er en udvikling,  der lige er begyndt, og den er farlig. Det er klart: Der er et element af oplysning, information og undervisning i dette, men der er også kraftige elementer af manipulation, ensretning, umyndiggørelse mm.