Abonnement til ledere

Abonnement til studerende

Bæredygtighed og lederskab

27. august 2012

Tags: ,

Måske kan man formulere et overordnet kriterium for mange af de forandringer og for det lederskab vedrørende forandringer, som jeg har talt om de sidste par gange, nemlig et krav om bæredygtighed? Bæredygtighed handler i det ene yderpunkt om at opretholde kloden, handler om at kloden kan holde og kan holdes oppe. I det andet yderpunkt handler bæredygtighed om, at jeg kan holde og opretholde mig selv. Bæredygtighed handler om kloden og om individer på kloden. Kloden som et kæmpestort fysisk og biologisk system, og individet som det guddommelige væsen, det helt særlige væsen, der har fået en evne, en ånd og en bevidsthed, der indebærer, at mennesket kan tænke på og have billeder af og planer for fremtiden. Mennesket kan træffe beslutninger, der rækker langt ud over dets egne umiddelbare behov. Ja, mennesket kan destruere selve kloden. Derfor er det nødvendigt at knytte begreberne bæredygtighed sammen, fordi ledelse er én af vejene til bæredygtighed.

Bæredygtigt lederskab har som overordnet formål at fremme bæredygtighed. Bæredygtighed forstået på tre niveauer: 1. Det enkelte menneske, 2. Den enkelte virksomhed/skole og 3. Helheden/omgivelserne. Bæredygtig ledelse praktiseres af et enkelt eller flere mennesker i forening. Bæredygtig ledelse er adfærd, dvs. praktiserede holdninger, principper og værdier.

Bæredygtig ledelse er adfærd og handlinger, der fremmer de tre nævnte eller er relateret til de tre nævnte bæredygtighedsniveauer. Bæredygtighed kommer inde fra det enkelte menneske. Derfor er bæredygtig ledelse i første omgang et individuelt anliggende, nemlig en indre kontakt, en indre fordybelse hos det enkelte menneske, der resulterer i en indre orientering og en indre selv- og verdensopfattelse, der dernæst giver sig udslag i, hvad vi kunne kalde en bæredygtig lederadfærd. Herfra kan bæredygtig ledelse brede sig i en organisation gennem en proces, der involverer flere og flere mennesker og flere og flere bæredygtighedsdimensioner og –elementer. Men bæredygtighed begynder i og med det enkelte menneske. Som det ene udgangspunkt. I den anden ende kan der og vil der i stedse større omfang eksistere regler, forskrifter, regulativer, aftaler mm., der fremmer bæredygtighed på forskellige områder, og som ledere har at følge – på samme måde, som de må følge andre regler mv.