Abonnement til ledere

Abonnement til studerende

Lederskab 2 (Ledelse Mandag)

22. august 2011

Niels Bohr

Vi bevæger os mod et folketingsvalg. Et folketingsvalg – og perioden op til et folketingsvalg – handler om lederskab. Om politisk lederskab. Det handler om fremtidens Danmark. Det handler om Danmark i en global sammenhæng. Lederskab handler om holdninger, følelser, værdier. Lederskab handler om mening, handler om, hvad der opfattes som, bedømmes som, ses som meningsfuldt. Politisk lederskab – og lederskab i det hele taget – handler om helheden, om helheder, hvorimod management/driftsledelse/styring handler om delene, om funktionerne.

Politisk lederskab befinder sig oven over management; er hævet op over den dagsaktuelle styringsproblematik; handler om det lange sigt; handler om principper; handler om konturerne af det samfund og den verden, som den politiske leder stræber efter at realisere og vil bidrage til at realisere. Politisk lederskab handler på den måde om visioner, værdier og veje.

Store politiske ledere formulerer sådanne visioner, drømme, levende billeder af det samfund – eller af den virksomhed eller organisation, som det konkret handler om. Martin Luther King var en sådan stor leder. Han er blevet et ikon for politisk lederskab. Han havde en sådan kraft og styrke, at billedet af ham, erindringen om ham og følelsen af ham lever verden over endnu. Der kunne nævnes mange andre store politiske ledere, erhvervsledere, sportsledere, store videnskabsmænd, der for nogles vedkommende også udviklede sig til – havde jeg nær sagt – videnskabelige ledere.

Kan medarbejdere, kan de videnskabelige samfund, kan befolkningerne, vælgerne,  herunder også medierne, bidrage til, at vore ledere får lov til, får mulighed for, føler et krav om eller en nødvendighed for at træde mere i karakter som ledere, end de gør uden befolkningens, medarbejdernes, mediernes  støtte, opbakning, forventninger, medvirken og krav?

Jeg spørger: Har vi et ansvar – i forhold til vore direkte ledere og overordnede politiske ledere? Har jeg et ansvar i forhold til min leder? Min leder på min arbejdsplads og min politiske leder?