
Godt nytår! (Ledelse Mandag)
9. januar 2012

Godt Nytår!
Lige før jul blev jeg interviewet til dagbladet Børsen, der stillede nogle spørgsmål vedrørende ledelsesudfordringer i 2011 og 2012. Svarene blev bragt i Børsen i slutningen af 2011, men her bringer jeg de mere detaljerede svar, som jeg gav.
1. Først: Hvilke Ledelsesmæssige udfordringer var der i 2011:
- Kriseledelse
- Gældskrise, herunder eurokrise
- Stærkt øget konkurrence fra flere lavtlønslande
- Vigende hjemmemarkedsforbrug og -efterspørgsel
- Kriser i europæisk og amerikansk erhvervsliv
- Uklarhed om en række politiske spørgsmål i Danmark (på grund af folketingsvalget)
- Krav om stor manøvredygtighed
- Tilpasningsevne, omkostningsreduktioner, fyringer.
Kommentar: Der er blevet gennemført mange fyringsrunder; der er iværksat mange besparelsesrunder; der er blevet skåret i omkostningerne; mange virksomheder er gået konkurs. Mange virksomheder er på den måde kommet styrket og stærke ud af 2011. Mange virksomheder er forsvundet; nogle af disse, men slet ikke alle, fortjente ikke bedre. De var dårligt ledet; de havde dårlige produkter; de leverede dårlig service; de blev drevet på et usundt grundlag; de var alt for kortsigtede i deres fokus.
Kriseledelse har domineret mange virksomheders ledelsesindsats, og meget af denne kriseledelse har været kortsigtet – og ofte nok for kortsigtet. For sandheden er jo om langt de fleste af de virksomheder, vi her taler om, at de overlever og skal udvikle sig. Det kan man godt – og bør man – tænke over og have med, alt imens man også arbejder med kortsigtet kriseledelse.
2. Hvilke vindere og tabere var der i 2011?
Vindere:
- Nordea
- Novozymes
- Arla
Tabere:
- Danske Bank
- Amagerbanken
- Vestas
3. Dernæst: Hvilke ledelsesmæssige udfordringer er der for 2012:
- Agilitet, manøvredygtighed
- Investeringer i mere intelligent teknologi – øget produktivitet
- Stram finansiel styring
- Håb og positiv ledelse – ikke bare fortsat kriseledelse
- Global konkurrencedygtighed
- Langsigtet indsats i retning af bæredygtighed, herunder CSR
- Være en attraktiv arbejdsplads for de bedste medarbejdere
- Partnerskabstænkning, privat-offentlig/Danmark-udlandet.
Kommentar: Det er nødvendigt at få noget positivt ind i vore virksomheder. Håb! Visioner! En leder uden håb er en dårlig leder. Det er ikke krise alt sammen. Og noget af det, som vi kalder krise, skal vi måske til at se på som noget mere normalt. Vi kan tale os ned i stadig dybere huller. Vi skal ikke være dumdristige eller naive, men vi skal bevæge os ind i fremtiden med mere om håb om, hvad vi kan udvikle vores virksomhed til.
Mange danske virksomheder står over for betydelige krav om produktivitetsforbedringer. Disse forbedringer skal bl.a. realiseres gennem bedre ledelse, gennem ændrede strukturer og andet organisatorisk/ledelsesmæssigt; men danske virksomheder skal også investere i stadig mere intelligent teknologi med henblik på at forbedre produktiviteten.
Økonomien er fortsat et vigtigt tema for danske virksomheder. Det er det altid, men styrken varierer, og danske virksomheder skal fortsat passe meget på deres økonomi, økonomistyring. De nyeste udmeldinger fra Vestas er et alarmerende eksempel på, hvor meget fokus der skal være på omkostningsstyring.
4. Nogle gode råd til danske topchefer i 2012:
- Udvikle et stærkt teamlederskab
- Udvikle en stærk bestyrelse
- Nedbryde produktivitetshæmmende strukturer
- Kortsigtet fokus på de nære markeder (Tyskland, Sverige, UK)
- Langsigtet bæredygtigt lederskab
- Stort fokus på læring
- Fokus på globaliseringens langsigtede perspektiver
- Partnerskabstænkning
- Personlig integritet og autoritet.
I de kommende uger vil jeg vende tilbage til disse gode råd til danske topchefer og uddybe og udfolde disse overskrifter.